top of page
  • Forfatters billedeSusanne Siig Petersen

Hypet HR-trend? Fordele og ulemper ved en fire dages arbejdsuge

Opdateret: 15. maj

En fire dages arbejdsuge er et tema, som i øjeblikket diskuteres både i HR-kredse, på ledergangene og blandt politikere. For hvad er fordelene og hvad er ulemperne? Og for hvem?

En dugfrisk undersøgelse fra Roskilde Universitetscenter (RUC) har skabt fornyet debat om, hvorvidt en komprimeret arbejdsuge er en god idé eller ej.



ARBEJDSTID: Som HR Business Partner har jeg fokus på vigtigheden af et både sundt og produktivt arbejdsmiljø. En af de HR-emner, der lige nu er meget aktuelt, er spørgsmålet om hvorvidt en fire dages arbejdsuge kan være gavnlig - og i så fald: for hvem?

Er det godt for både medarbejderne og virksomhedens bundlinje - eller modarbejder de to ting hinanden? Og hvad med de offentlige organisationer - herunder kommuner?


Lad os kigge på både fordele og ulemper ved en kortere arbejdsuge og diskutere, hvordan det kan påvirke arbejdsglæde, produktivitet og work-life balance - for det er nemlig noget mere komplekst end som så.

 

Først fordelene

En fire dages arbejdsuge kan have flere indlysende fordele for medarbejderne.


For det første kan det øge medarbejdernes arbejdsglæde og trivsel, da de får frisat en hel dag til restitution, sport og andre fritidsaktiviter - herunder hygge og afslapning med familie og venner.

Denne ekstra dag med opladning af batterierne og tid til motion kan føre til øget mentalt velvære og mindsker dermed risikoen for stress og burn-out.


Et øget mentalt velvære hos medarbejderne giver en mere engageret arbejdsstyrke i de fire dage, de er på arbejde og dermed kan en kortere arbejdsuge føre til øget produktivitet og effektivitet. Når medarbejdere har et længere weekendophold, kommer de tilbage til arbejdet med fornyet energi og fokus, hvilket kan resultere i bedre præstationer og kvalitet i arbejdet.


Endelig er der naturligvis hele det logistiske element for dem, der pendler på arbejde. Medarbejderne sparer pendlertid og samfundet spare det produktivitetstab, som landet lider under. Det er netop offentliggjort, at danskerne årligt sidder i kø i intet mindre end 80 mio. timer om året. Dermed vil en fire dages arbejdsuge nedbringe den generelle kø-tid på vejene.

 

Ulemper

Selvom en fire dages arbejdsuge har klare og åbenlyse fordele, er der også ulemper, der skal overvejes. En af de største bekymringer er, hvordan en kortere arbejdsuge kan påvirke virksomhedens produktivitet, drift og kundeservice. Hvis medarbejderne arbejder færre dage om ugen, kan det selvsagt resultere i længere svartider og mulige dårligere kundeoplevelser. Især fordi de fleste medarbejdere formentlig foretrækker at have fri om fredagen.


Derudover kan en fire dages arbejdsuge have økonomiske konsekvenser for nogle virksomheder, især dem der opererer i brancher, hvor der kræves fuld bemanding på alle hverdage. At reducere arbejdstiden kan føre til øgede omkostninger og behov for at ansætte flere medarbejdere for at dække alle ydertimerne af.

 

Situationsafhængigt

I sidste ende er spørgsmålet om en fire dages arbejdsuge en afvejning mellem fordele og ulemper. Mens det for nogle medarbejdere kan øge arbejdsglæde, trivsel og produktivitet, kan det for nogle virksomheder have negative konsekvenser for virksomhedens drift og økonomi.


Det er derfor vigtigt ikke bare at hoppe med på en hypet HR-trend blot for at være med på beatet men derimod gøre sig nogle analytiske og strategiske overvejelser omkring, hvordan en kortere arbejdsuge i din specifikke virksomhed eller organisation kan implementeres på en måde, der skaber værdi og balance for BÅDE medarbejderne og for virksomheden/organisationen.








Susanne Siig Petersen er certificeret HR Business Partner, Executive Coach og Kommunikationsrådgiver med over 20 års erfaring fra både offentlige organisationer og private virksomheder.















 

Seneste blogindlæg

Se alle

コメント


bottom of page