top of page
  • Forfatters billedeSusanne Siig Petersen

Følelsesmæssig intelligens i ledelse - nøglen til at nå dine medarbejdere

Opdateret: 29. maj


Der er stigende fokus på menneskelige værdier og interpersonelle kompetencer indenfor ledelse, og her har en af mine kæpheste - den følelsesmæssige intelligens (EQ) - nu heldigvis også indtaget lille Danmark i samtalerne om lederskab og organisationsudvikling.


Følelsesmæssig intelligens i ledelse er fokus i Susanne Siig Petersen nye bog

 

Evnen til at forstå og håndtere både egne og andres følelser er afgørende for at skabe en givende og produktiv arbejdsplads og træffe velovervejede beslutninger, der vedrører andre mennesker.

Men hvordan spiller den følelsesmæssige intelligens (EQ) ind i god ledelsespraksis anno 2024 og hvordan påvirker din EQ i sidste ende virksomhedens bundlinje og organisatoriske præstation.

 

Forståelse af Følelsesmæssig Intelligens

 Følelsesmæssig intelligens er en kompleks sammensætning af færdigheder, der omfatter selvbevidsthed, selvregulering, social bevidsthed, relationelle færdigheder og beslutningstagning under påvirkning af følelser. Dygtige ledere med en høj grad af følelsesmæssig intelligens har en forståelse for deres eget følelsesmæssige landskab, demonstrerer empati over for deres medarbejdere og formår at skabe en kultur præget af tillid og åben kommunikation.

 

Vigtigheden af Følelsesmæssig Intelligens for Ledere og Topledere

 

1. Skabning af et Inspirerende Arbejdsmiljø: Ledere med høj EQ formår at opbygge en inspirerende arbejdskultur, hvor medarbejderne føler sig værdsat, hørt og motiveret til at yde deres bedste. Dette skaber en atmosfære af samarbejde og engagement, som kan være afgørende for organisatorisk præstation.

 

2. Effektiv Konflikthåndtering: En dygtig leder med høj følelsesmæssig intelligens formår at håndtere konflikter og uenigheder på en konstruktiv måde, hvilket kan fremme en fredelig og harmonisk arbejdsplads.

 

3. Menneskecentreret Beslutningstagning: Evnen til at træffe beslutninger, der tager hensyn til medarbejdernes følelsesmæssige tilstand, er afgørende for at skabe en organisationskultur, der prioriterer trivsel og engagement.

 

Eksempler på Følelsesmæssig Intelligens i Praksis

 

1. Empatisk Lederskab: En leder, der udviser empati over for medarbejderes personlige udfordringer og livsomstændigheder, kan opbygge et stærkt bånd med sit team og skabe en følelse af samhørighed og støtte.

 

2. Konflikthåndtering: En leder, der formår at løse konflikter mellem medarbejdere ved at lytte, forstå og formidle en passende løsning, viser en høj grad af følelsesmæssig intelligens og bidrager til en fredelig arbejdskultur.

 

3. Beslutningstagning under Stress: En topleder, der træffer velovervejede beslutninger i en krisesituation, samtidig med at han eller hun tager hensyn til medarbejdernes trivsel, demonstrerer lederskab baseret på høj EQ.

 

Følelsesmæssig intelligens udgør en afgørende komponent for effektivt lederskab og skabelsen af en positiv og trivselsorienteret organisationskultur. Ledere og topledere, der prioriterer udviklingen af deres følelsesmæssige intelligens, kan skabe transformative forandringer i arbejdspladsens miljø og organisationspræstation. Dette understreger behovet for at anerkende og dyrke vigtigheden af EQ i moderne ledelse.


Bliv klogere på følelsesmæssig intelligens for ledere

Den følelsesmæssige intelligens (EQ) er et relativt komplekst emne, så hvis du som leder ønsker at blive klogere på, hvordan du selv kan arbejde personligt med det, har jeg skrevet en dybdegående bog om emnet. Den er ganske vist på engelsk

Executive coach Susanne Siig Petersen har skrevet en bog om følelsesmæssig intelligens i ledelse

Jeg håber, at min bog: "Emotional Intelligence for Executive Leaders - A Coaching Approach" konkret bidrager til en øget forståelse for selve begrebet følelsesmæssig intelligens (EQ) og mere generelt vil inspirere også de danske ledere og topledere, selvom den er tilpasset det globale marked og kun findes på engelsk, og her er den blevet meget flot modtaget.



















 












Seneste blogindlæg

Se alle

Kommentare


bottom of page