top of page
  • Forfatters billedeSusanne Siig Petersen

I coaching er følelser legitime

Opdateret: 8. apr. 2023

Executive Coaching er for ledere, der gerne vil udvikle sig professionelt. Men et dybdegående coaching-forløb er også altid en personlig rejse, og dermed en proces forbundet med menneskelige følelser. Det skal en coach kunne håndtere.


Executive coaching og ledelsesrådgivning og erhvervspsykolog

Ledere er mennesker Når du henvender dig til en ekstern coach, så er det ofte fordi, at der er nogle udfordringer, som du gerne vil have hjælp, vejledning, rådgivning og støtte til at håndtere. Det er derfor helt normalt, at du undervejs i forløbet kommer i berøring med dine latente følelser - også selvom du til daglig er en 'tough cookie' - og ser dig selv som en sej chef, business boss og professionel leder for en masse andre mennesker.

Under overfladen... En ting er, hvad der foregår PÅ overfladen. Noget andet er alt dét, der foregår UNDER overfladen. Det kan fx være følelser som frustration, magtesløshed, vrede, bitterhed, nervøsitet, utilstrækkelighed, misundelse, stress eller endda angst og sorg, hvis man eksempelvis lige er blevet afskediget, degraderet eller forflyttet og har mistet gode kolleger. Det kan også være, at du som leder står overfor store, vanskelige beslutninger om at skulle afskedige medarbejdere. Nogle gange er man selv bevidst om sine egne følelser - men ofte kommer der undertrykte følelser op til overfladen i et coaching-forløb.

Følelser som drivkraft Følelser er helt legitime, og jeg vil næsten gå så langt som til at sige, at du næppe kan gennemgå en fokuseret personlig udvikling (måske ligefrem en transformation) - uden på et tidspunkt i forløbet at komme i kontakt med dine egne følelser - også de latente af slagsen. Roadblocks og skygger flytter nemlig ikke sig selv, og hvis du virkelig vil flytte dig fra dem, så er dine følelser faktisk lige præcis den motor og accelerator, der er med til at drive dig fremad. Vrede er fx en utrolig effektiv drivkraft - men den skal naturligvis bruges konstruktivt.

Prioritér dig selv

Et godt og udbytterigt coaching-forløb kan derfor godt være lidt mentalt udfordrende at gennemgå, og det er derfor vigtigt, at du har afsat både tid og rum til at prioritere det i dit liv. Det kræver ressourcer, og man skal selv aktivt ville det, hvis man skal rykke sig fra A til B - eller C. Endelig er det naturligvis vigtigt, at det foregår i et trygt og tillidsfuldt rum.



En coach er en fagperson En executive coach er ganske vidst ikke en psykoterapeut, men som kompetent coach og rådgiver er det stadig vigtigt at kunne rumme og håndtere et andet menneskes følelser i den professionelle samtale. Derfor er jeg bl.a. efteruddannet 'oppe-guide' ved psykolog Mette Holm, og jeg har netop taget et kursus ved Henley Business School om dét at håndtere de svære følelser og stemningslejer, vi potentielt støder på i executive coaching.


Menneske møder menneske Vigtigst af alt er det dog i min optik, at en executive coach først og fremmest har den nødvendige pondus, ballast, empati og situationsfornemmelse til at støtte, træne, guide og rådgive sin klient i en sårbar situation - samtidig med at man selv udstråler ro og balance. Psykologisk intelligens og relationskompetencer mener jeg, at man som en selvfølge bør kunne forvente af en dygtig executive coach.





 

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page