top of page
  • Forfatters billedeSusanne Siig Petersen

Når fjenden kommer indefra: Analyse af forsvarets kommunikation

Opdateret: 2. maj

Hvad nu hvis forsvarets største problem først og fremmest er deres egen kommunikation?

En uhensigtsmæssig organisationskultur med en kommandokommunikation som ikke kun modarbejder gennemsigtighed i forhold til økonomi, fejl og mangler - men også muligheden for at gøre reelle fremskridt som organisation. Dette afdækkede jeg allerede tilbage i 2010 i mit kandidatspeciale, men det er (desværre) stadig aktuelt - senest understreget med skandalen om fregatten Iver Huitfeldt.



FORSVARSKOMMUNIKATION: Det danske forsvar, som dækker over Søværnet, Flyvevåbenet og Hæren, er i sin natur og struktur baseret på et udpræget hierarki, som ikke ses tilsvarende i nogen anden konstellation, organisation eller virksomhed. Hverken Mærsk, Politiet, beredskaberne eller det politiske system kommer i nærheden af forsvarets pyramideformede organistionsstruktur.


Magtsymboler og nulfejlskultur

 "Når fjenden kommer indefra" - Sådan lød titlen på mit kandidatspeciale om Forsvarskommandoens kommunikation, som jeg skrev tilbage i 2010. Dengang var omdrejningspunktet jægerbogsskandalen, hvor Forsvarskommandoens kommunikationshåndtering omkring udgivelsen af Thomas Rathsack's bog: "Jæger - i krig med eliten" mildest talt var uskøn.  


Nu står vi i en nærmest tilsvarende situation (imponerende afdækket af forsvarsmediet OLFI), hvor kommunikationsbroen fra Forsvarskommandoen til Christiansborg er – om ikke sprunget i luften – så i hvert fald tilsyneladende brolagt med intern sabotage i form illoyale læk til pressen tilsat landminer af ekstern kommunikation som effektivt underminerer forsvarets i forvejen blakkede omdømme som arbejdsplads og samarbejdspartner.

Gå i takt og i geled!

Den uniformerede kultur, hvor alle skal gå i takt med lodrette kommandostrukturer og tydelige hierarkiske artefakter og symboler (niveauer, gradsinddelinger og stjerner på skuldrende) er ikke kun et udtryk for en organisationskultur med kæft, trit og retning - men desværre også et udtryk for en nulfejlskultur, hvor man generelt ikke ønsker transparens omkring fejl og mangler. Det har været afdækket talrige gange, og det har vi netop igen set i den aktuelle sag med fejl i våbensystemerne ombord på Ivar Huitfeldt i en skarp mission i Det Røde hav.


Et potentielt fatalt våbensvigt midt under et angreb fra Houthibevægelsen, som kun kom frem via en whisleblower - og formidlet af forsvarsmedier OLFI. Hvis ikke de havde offentliggjort og beskrevet situationen ombord på Iver Huitfeldt var oplysningerne aldrig nogensinde nået frem til Christiansborg. Det er needless to say et kæmpe problem - ikke kun kommunikativt - men af indlysende årsager også et sikkerhedsmæssigt problem for både vores soldater og vores land.


Det er en foruroligende deja-vu-oplevelse. Denne gang blot i en langt mere alvor geopolitisk situation . Og det er ubegribeligt, at man i løbet af flere årtier ikke har gjort op med den skadelige kultur baseret på forældet kommandokommunikation.    


Jeg håber, at forsvarsminister Troels Lund Poulsen nu sammen med forsvarsministeriet, forligskredsen og forsvarsledelsen kigger på organisationsstrukturen og imod Norge og Sverige, som jo ikke har samme problemer. Subsidiært over Atlanten imod Pentagon, som har en helt anden og langt mere integreret organisationsstruktur.


Der er faneflugt fra Forsvaret, og hvis rekrutteringsgrafen for alvor skal vendes, er vi simpelthen nødt til at skabe et mere moderne, agilt og kommunikationsdueligt forsvar - både internt og eksternt. Elles ligner vi i NATO et land, der er i gang med at skyde os selv i foden.

Jeg glæder mig til at følge de kommende forsvarsforhandlinger og håber, at vi i Danmark indgår en historisk forsvarsaftale som ikke kun booster forsvaret økonomisk og materielt men igangsætter en radikal organisationsændring tilsat en langt mere kompetent kommunikationsstrategi.

Vi er lige nu et kritisk sted med det danske forsvar, hvor status quo ikke er længere er en mulighed. Og rent kommunikativt nytter det ikke noget blot at lave små (og uforholdsmæssigt dyre!) nålestikskampagner, når den helt grundlæggende organisationskommunikation fra toppen af forsvaret er komplet lukket og utidssvarende. Her i 2024 er der nødt til at være alignment imellem hvad man lover i rekrutteringskampagnerne og så den virkelighed, man som nyansat møder ind til.








 

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page